VERSLAG - EUROL/VEKA NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP.

geplaatst: 7 juni 2016
©2016 AutoCrossNederland.NL

Wedstrijd 1 Eurol/VEKA NK autocross
Albergen

28 mei 2016

Voor de eerste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap Autocross reisden we af naar het Twentse Albergen. Wat gelijk opviel waren de waarschuwingsborden onderweg, waarbij het passerende verkeer attent werd gemaakt op het evenement en een verkeersregelaar die voor extra veiligheid zorgde. Aansluiten in een lange rij voor de kassa tussen de arriverende teams. Wat opviel was het zeer ruim opgezette rennerskwartier. Het zelfde kunnen we zeggen bij de aanblik van de baan, een lang en breed parcours wat er strak en verzorgd bij lag. Een 670 meter lange zandbaan met brede bochten waar nog al verschillende lijnen gereden konden worden, waar gelijk werd gezegd, binnendoor is de kortste weg, maar is dat ook de snelste.

Vrijdagavond konden we al kennismaken met de gezellige en gemoedelijke sfeer in Albergen welke het hele weekend is blijven hangen. 's Avonds was er een teampresentatie waarin coureurs werden voorgesteld en konden ze hun sponsoren en helpers bedanken. Leuk initiatief wat misschien verder uitgebouwd kan worden. Zaterdagmorgen bij het wakker worden zagen we gelijk weer een mega rij voor de kassa, zou iedereen wel op tijd binnen kunnen zijn? Na vriendelijke woorden van de burgermeester van de gemeente Tubbergen en het Wilhelmus kon het dan eindelijk beginnen.

Het bal werd geopend door de sprint 2000. In hoog tempo werden de kwalificaties afgewerkt waar een groot compliment naar de mannen voor het baanonderhoud gegeven mag worden, gelukkig zien we de Poppink boy's weer terug bij het NK in Reutum. Opvallend was dat niet steeds de gevestigde namen de kwalificaties wisten te winnen en daarmee werd ook duidelijk dat men vol op aan de bak moest om zich te plaatsen voor de finales. Een aantal grote namen sneuvelden al in de voorrondes, zo moest Jacob Heeres met ernstige motorschade de strijd staken, Ook de equipe Vetketel/Berg die een geweldige start hadden in de 1ste manche bij de toerwagens lagen er uit met bak problemen, de comeback van Marco Tuchter in deze klasse was niet succesvol te noemen. Dirk van Dijk wint een heat bij de sprint 1600 maar zien we niet meer terug.

Finales

Juniorklasse
Een aantal junioren moesten de overstap maken ivm leeftijd en er stroomden ook weer veel nieuwe namen in. Middels de kwalificaties in Keijenborg en Meddo stonden er 30 jeugdige coureurs aan de start. Verbazingwekkend hoeveel snelheid de jeugdklasse maakt in het best wel zware zand van Albergen. Nieuwkomer Romy Pijnenburg, de kleinste Pijnenburg had in het voorseizoen al laten zien erg sterk te zijn maar dat zij naar een podiumplek stuurde verbaasde iedereen en haar zelf nog het meeste, een nette 3de plaats kwam haar toe. De coureurs met de meeste ervaring trokken vandaag aan het langste eind, 2de werd Remon van Rossum en de winst ging naar Ischa van de Vossenberg waarmee de Limburger laat zien dat er dit jaar rekening met hem gehouden moet worden. Een nette 4de plaats voor debutant van het HTB team Lucas Konings.

Divisie V
De divisie V. moest ook kwalificaties rijden in Keijenborg en Meddo en zo stonden er 45 coureurs klaar in Albergen, waarvan sommige zaterdagochtend te horen kregen dat ze mee konden doen door afmeldingen van collega's. In de kwalificaties in Albergen was er volop strijd en liet zich al zien dat er een groot aantal coureurs voor de dag overwinning konden gaan. Regerend kampioen Stephan van Dijk equipe vormend met Mark Hoogendoorn en nood gedwongen de Opel moesten inzetten kwamen te kort.
Het spel om de punten in de finale kon beginnen, het waren opvallend de golfjes van Martijn Constable en Wilbert Jansen die het voortouw namen. Mark van Lierop met Opel kan aansluiten en zo onstaat er een mooie strijd. Sander de Haan die dit jaar voor het NK heeft gekozen heeft niet de snelheid te pakken om hem voor in te brengen. Na een aantal ronden weet Jochem Eelderink het gaatje met de koplopers te dichten en zijn het er 4 van voren. Van Lierop haakt dan af in het spannende gevecht voor aan en ronden lang is het stuivertje wisselen. Eelderink kiest voor de krappe binnenlijn en Jansen en Constable een iets ruimere lijn. In de laatste ronde op het laatste rechte stuk is het nog steeds niet duidelijk wie er gaat winnen. Een eindsprint tussen 3 bolides die met minimale verschillen over de finish komen waarbij Constable de snelste blijkt te zijn met 0,097 sec verschil op de nr 2 Jansen 0,01 sec op Eelderink. Maar goed dat er met transponders wordt gereden want het verschil was bijna niet te zien.

Toerwagenklasse
Op voorhand een klasse om van te smullen maar wat een slagveld werd het in deze klasse. Richard Kools moest er al snel af met de Puma en had Sander Borgonje een verdachte start wat later leidde tot een valse start. Erwin Breederland maakt een zijwaartse rol waarbij Remon van Rossum de Subara er boven op parkeert en Jarno Niks het trio compleet maakt en er volgt een code rood. Naast de schade aan de swift heeft Breederland ook persoonlijk letsel en het is nog maar de vraag of Erwin dit jaar nog kan starten. Complete herstart, de beide audi's van Borgonje en Beelen gaan er als een raket vandoor, Borgonje weet dan nog niet dat hij bij de eesrte start vals was. Van Leeuwen sluit aan achter de beide Taco coureurs maar in een lichte scrimmage gaat de Baleno van Peter Breederland dwars en valt uiteindelijk uit.
Vooraan ontwikkeld zich een mooi strijd waar Beelen naar de kop gaat en van Leeuwen volgt op 2, even later raken beide bolides elkaar en is het over en uit voor Let's rock van Leeuwen.
Robbert Beelen lijkt gemakkelijk op de overwinning af te gaan maar verliest veel snelheid, iets met de turbo waar meer toerwagencoureus mee te kampen hadden. En ineens komt Eric van de Valk met de Clio snel naar Beelen gereden en in de laatste ronde weet Eric van de Valk zijn comeback te bekronen met een overwinning. Robbert Beelen wordt 2de en achter dit geweld wordt Mike Knoeffman bij zijn debuut op het NK netjes derde in de Karmann Ghia.

Keverklasse
Waar in Nederland de bezetting bij regionale wedstrijden in de Keverklasse terug loopt zijn er bij het NK gelukkig telkens 2 goed bezette series. Jammer dat nieuwkomer Pedro de Cokelaere uit Belgie niet met de bolide op de baan verscheen want we hadden graag de meervoudig rallycross kampioen aan het werk gezien. In deze klasse zijn er veel kandidaten voor de overwinning en dan zit het verschil vaak in kleine details en een dosis geluk.
Op de eerste rij in de finale staan naast de regerend kampioen Peter Timmermans ook Jan Paul Klaster, Marco Raben, John Verberk en Ivo Galekop. Raben met een prima start weet direct achter zich Klaster en Verberk. Klaster is de eerste die de aansluiting verliest en ook Verberk kan het tempo van Raben niet volgen die op deze manier afgetekend naar de overwinning stuurt. Voormalig kampioen Klaster valt uiteindelijk uit waardoor Timmermans nog een podium plek pakt. Daarachter is er een mooie strijd te zien met Jasper Pouw, Rik Pasman en Ivo Galekop

Sprint 1600
Na de kwalificaties in Keijenborg en Meddo stonden er 45 coureurs klaar in Albergen. Via de kleine finale wisten Maarten de Weerd, Sven Prinsen en Patrick Boesenkool zich alsnog te plaatsen voor de grote finale.
Het is Rens van der Haas die kopstart pakt direkt gevolgd door Andre Vrieze en Marcel Schoo. Rob van Lierop die de hele dag ijzersterk reed moet na een touche de strijd staken en dat zelfde geldt voor Ijsbrand Dijkstra die in de greppel op de wal belandt. Van de Haas kan relatief makkelijk de PMl naar de overwinning sturen en dat zelfde geldt ook voor de nr 2 Andere Vrieze, daar achter gebeurde van alles en m.n Schoo en Middelveld maakten het elkaar niet gemakkelijk waarbij de finish Middelveld zich op de podium rijdt.

Sprint 2000
Ook deze klasse was goed bezet vandaag in Albergen, via de kleine finale wisten de HTB coureur Raymond Tijdink, Andre Hofman, en Moos Kroon zich alsnog te plaatsen voor de grote finale. Chris Wagenaar wist met het uitvallen van Heeres dat hij vandaag een kans had om gelijk op voorsprong te komen in de 2strijd, maar Chris heeft ook wel gemerkt dat de concurrentie in het zand van Albergen heftig is. Een geweldige start voor Pieter Mennen gevolgd door Marc Jacobs en Wagenaar buitenom. Even later zien we Jan Hendriks een rare buiteling maken en zorgt voor code rood, herstart op de baan waar Huub Jansen en John Rotink het strijdtoneel verlaten. Van uit de herstart is het Mennen die gelijk weer het heft in handen neemt, door de strijd van Jacobs en Wagenaar kan de PML coureur uit Liessel gemakkelijk weg blijven en pakt zo de overwinning.

Superklasse
26 coureurs aan de start bij de Superklasse, helaas ontbraken een paar namen door het EK autocross. Douwe Snip kende problemen moest wat gelast hebben maar zagen we niet maar aan het werk. Comeback van de belg Patrick Mommen, fijn om hem er weer bij te hebben en liet zien in de kwalificaties het nog niet verleerd te zijn. Pieter Poelstra en Freek Gussinklo maakten de overstap van de sprint 2 liter naar de Superklasse en de broers Postma voegden hun kunnen samen door als equipe aan de start te verschijnen. Max van Grieken stond op de deelnemerslijst maar ik heb hem niet op de baan gezien. De Duitser Ralf Lucke en Sven Hesselink uit Neede komen in het zware zand duidelijk te kort die moeten het van de harde kleibanen hebben. Hij had het in de kwalificaties al laten zien en dat zelfde deed hij ook in finale, namelijk snoeihard gaan Jerremy Nap, Peter Versluis die met een jump start er nog even voor zat, moest snel het veld ruimen voor de ongenaakbare Nap die in rap tempo het veld op achterstand zetten, Rene van de Coelen die in deze klasse equipe rijdt met Wilhelm Fransen reed een dubbel programma maar nestelt zich netjes op de 3de plek. Lars Goossens komt dan langzij en Bart Jan Blauw zit daar weer achter. Pieter Poesltra kan goed volgen op een 5de plaats. Een ontketende Jerremy Nap geeft het hele veld het nakijken en ook stof tot nadenken. De coureur uit Ens Lars Goossens wordt op ruime afstand als 2de afgevlagd en Van der Coelen doet met een 3de plek ook goede zaken. Bart Jan Blauw begint het seizoen met een 4de plek beter dan vorig jaar, toen hij veel schade reed in Pieterzijl.

Ronde 1 van het Eurol/Veka NK Autocross 2016 zit er op, de ACC Albergen leverde een puike prestatie met de organisatie, ze hadden het prima voor elkaar. Het mooie weer en het ruimschoots opgekomen publiek zorgden voor een brede glimlach en terecht. Hulde aan de organisatie en de vele vrijwilligers, we hebben genoten en komen graag in augustus weer terug in de gemeente Tubbergen maar dan voor het NK in Reutum. Op naar ronde 2 van het NK op zaterdag 18 juni in Benschop/Lopik.

     
   
Tot autocross!
   
door: "Bart Wieldraaier"